Reset wachtwoord

Your search results

Cultuur en ambacht

Een stad verkennen en de cultuur opsnuiven; een leuke activiteit voor jong en oud. Middelburg en haar omgeving heeft op dit gebied ontzettend veel te bieden.
Een rondwandeling met een gids, een wandelroute langs alle highlights, een rondje met de paardentram, een bezoek aan het Zeeuws museum, maar ook diverse typisch Zeeuwse evenementen laten u kennis maken met de historie en cultuur van Middelburg (Zeeland).

ringrijden op het Abdijplein in Middelburg Stadscamping Zeeland
Ring rijden en sjezen rijden

Ringrijden is een folkloristisch Zeeuwse traditie op Walcheren en Zuid-Beveland; een ruiter op een (ongezadeld) boeren werkpaard probeert met een lans door een ring te steken. Prachtig gezicht die versierde paarden met hun ruiters.

Bij sjezen rijden probeert de vrouw de ring te steken vanuit een antieke wagen (sjees) bestuurd door een man. Het paard en wagen (sjees) is versierd met bloemen en de rijders zijn allen in Zeeuwse klederdracht gehuld.

Tijdens de zomermaanden vindt zowel het ring- als sjezen rijden geregeld in een stad of dorp op Walcheren plaats.

Foto: Beeldbank Middelburg

zeeuwse-knoop
Zeeuwse knoop

De Zeeuwse klederdracht is een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse cultuur. De Zeeuwse knoop is onlosmakelijk met de Zeeuwse klederdracht verbonden en staat symbool voor Zeeland! Zeeuwse knopen zijn er in koper, zilver en goud. Mannen droegen de knopen op hun hemd en vest. Vrouwen droegen de knoop vooral als sieraad op de mutsspelden of als broche. Hoe groter vroeger de knoop, hoe rijker en voornamer de drager. Er zijn dorpen in Zeeland waar de oudere bewoners nog iedere dag in klederdracht zijn gehuld; een prachtig gezicht.

De Zeeuwse knoop wordt nog steeds veelvuldig gebruikt in Zeeuwse producten. Als sieraad, bonbon, zeepje of zelfs als afbeelding op een poster. Ook het Zeeuws schortenbont, de bijzondere stof met zeer herkenbare print, is populair en wordt veelvuldig verwerkt in allerlei producten. Van voering in een portemonnee of tas tot een comfortabel badlaken.

Foto: Beeldbank Middelburg

Zeeuwse boterbabbelaars
Ambachtelijke lekkernij

Zeeland kent een aantal ambachtelijke lekkernijen die u als bezoeker absoluut moet hebben geproefd. Bijvoorbeeld de heerlijke Zeeuwse bolus, een lekkernij van wit brooddeeg met bruine suikerstroop, lekker met een laagje roomboter. Heerlijk!
Of de Zeeuwse babbelaar: een andere zoetigheid die nog volledig op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Een vierkant roombotersnoepje vaak verpakt in een ‘schattig’ blikje.
En bezoekt u tijdens uw verblijf op onze camping een lokale Zeeuwse markt dan zult u naast kantklossen, schaapscheren en klompen maken ook het vervaardigen van deze lekkernijen terugzien.

Foto: Beeldbank Middelburg-
Jacqueline Pruijsers

jazzfestival Middelburg

Evenementen en festivals

Middelburg en haar omgeving kent vele evenementen en festivals; kleinschalige en jaarlijkse grote evenementen die in het Zeeuwse plaatsvinden.
Bezoekt u graag een markt? Leuk om dan een bezoek aan de nachtmarkt te brengen of het standwerkers concours.

Uw muziekhart gaat sneller kloppen van alle festiviteiten op muzikaal gebied in Middelburg. Het Jazzfestival,  het Nazomerfestival en de City of Dance zijn slechts een greep uit de vele muzikale evenementen die Middelburg kent.
Zin om een hapje te eten in Middelburg?

Ieder jaar vinden de Mosselfeesten plaats en laten horecaondernemers hun gasten genieten van zeer veel verschillende mossel- en andere zeevrucht gerechten.

Foto: Beeldbank Middelburg-
Jan Koole

Rondvaart Middelburg

Wij hebben ontzettend genoten van de rondvaart door Middelburg.
Leerzaam en leuk om op deze manier Middelburg te ontdekken. Het is een aanrader! Hier alvast een voorproefje.